Blog, Retseptid, Suupisted

Kikerherne küpsised

December 4, 2019

Kas esimesed piparkoogid on juba krõbistatud? Jube mõnusad, onju. Sööks või terve advendiaja ja pleedi alt väla ei viitsikski ronida. Noh, ega selle lühikese päevaga suuri tegusid korda saata jõuagi, aga küpsiseid jõuab süüa lausa kausside kaupa. Paraku saab see otsatu maiustamine varem või hiljem saatuslikuks nii taljele, puusaümbermõõdule kui ka südamele. Kipub teine ikka hirmsasti valutama, kui maiustamine käest ära läheb.

Üks väike nipp oma magusaisu taltsutamiseks on pakkuda endale mõni tervislikum näks. Usun küll, et need kikerherne küpsised võivad võita nii mõnegi südame. Valmistada on neid ütlemata lihtne, eriti kui purustaja köögiatribuutikas olemas. Paari nupuvajutusega on tainas olemas. Ilmselt saab taigna valmis ka lihtsa sauseguriga, võib-olla on siis parema tulemuse nimel tiba vett vaja lisada. Aga ainult väga väheke, onju!

Küpsised ise on lihtsad ja jäävad hästi muredad, karbis suletuna säilivad nädalapäevad. Neid on hea näkitseda vahepalaks või kohvi-tee kõrvale ja karbiga kaasa võtmiseks sobivad samuti. Tegelikult võib vabalt juhtuda ka nii, et küpsisetainas saab enne nahka pandud, kui ahi soojaks jõuab minna. Maitsed tibake ja siis muudkui veel natuke ja veel…. ja polegi midagi enam küpsetada. Väga vabalt võibki seda tainast pakkuda ka magusa kikerherne määrdena, mida tore näiteks krõbuskite peale määrida. No ülemäära palju ei peaks ka neid präänikuid pugima, mis sest, et tervislikumad. Seevastu küpsiste lisandite komponeerimisel on päris palju mägumaad. Advendiajal on omal kohal kindlasti piparkoogivürts. Šokolaad teeb alati maitsemeelele pai, pähklid, seemned lisavad krõmpsu ja jõhvikad hoiavad haput nooti. Kõik koos ka sobivad ja jõulajal on rohkem, ikka uhkem.

 

Kikerherne küpsised

15 tk

  • 1 purk 300 g  Globus kikerherneid  (nõrutatult 265 g)
  • 3 sl mahedat maapähklivõid chiaseemnetega
  • 1/4 tl soola
  • 2-3 tl piparkoogimaitseainet
  • 1/2 dl kasesiirupit (mett, vahtrasiirupit )
  • 30 g tumeda šokolaadi nööpe

Loputa ja nõruta kikerherned. Pane purustajasse nõrutatud kikerherned, maapähklivõi, kasesiirup, piparkoogivürts ja lisa tibake soola. Töötle kõik ühtlaselt kreemjaks. Sega äärte poolt läbi ja kontrolli, kas kõik kikerherned on kreemjad. Nüüd võid segada juurde ka šokolaadinööbid.

Vormi märja käega pallikesed ja aseta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Suru küpsised pisut lamedamaks ( kui soovid rustikaalsemaid küpsiseid tõsta otse lusikaga plaadile). Nüüd võid peale puistada veel chiaseemneid, pähkleid, mõne jõhvika või sokolaadinööbi. Küpseta 180-kraadises ahjus 10-15 minutit. Lase restil jahtuda.

Kaunista ja täienda oma maitse ja eelistuse järgi, aga šokolaadiga on ikka need kõige magusamad.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply