Blog, Hommikusöögid, Magustoidud, Retseptid

Rooside aeg

July 9, 2019

Olete sel suvel pistnud nina roosidesse? Loomulikult olete, kes suudaks end sellest maagilisest lõhnapilvest eemale hoida. Eriliselt kutsuvalt lõhnab kibuvits. See pole mingi õige suvi, kui roosikroonlehed toidu sisse ei satu. Õigupoolest peaks iga suvine söömaeg õiteiluga kaunistatud saama ja õnneks on just nüüd selleks mustmiljon kolmsada triljonit võimalust varrukast võtta. Koduaia üübersuureks kasvanud roniroosi kroonlehtedest saaks teha ilmselt võimsa laualina ja jääks üle patjadeks ja tekkidekski. Tõepoolest nii kahju on alati seda alla sadanud kroonlehtede hunnikut vaadata, aga õnneks on sinna veel pisut aega…..

Koduaia roosilehed (eeldusel muidugi, et nende väetamisel ja pritsimisel ollakse loodussäästlik) kõlbavad toiduvalmistamiseks siiski paremini, kui kodutekstiile asendama. Neist saab siirupit ja limonaadi, moosi ja kooki. Koduse krõbediku sisse on aga suve südames roosilehed justkui loodud. Mina noppisin seekord mereäärselt jalutuskäigult kaasa kibuvitsaõisi ja pistsin neid koos rabarberiga ahjuvormi. Sama trikki võib teha ka suvemarjadega, täpselt selles järjekorras nagu suvi neid meile kingib. Ärge maapähklivõid unustage, see lisab maagiat veelgi. Kõik ülejäänud õied, mida ära süüa ei jaksa võib vannivette sokutada, et kuninglikku kümblust nautida.

Roosi-rabarberikrõbedik

1-le

  • 1 rabarberi vars
  • 1 peotäis kibuvitsaõisi
  • 2 sl vahtrasiirupit
  • 1 dl kaerahelbeid
  • 1 sl maapähklivõid
  • 1 sl võid
  • 1 tl kaneeli
  • 1 sl heledat muscovado suhkrut

Serveerimiseks vanillijäätist või Kreeka jogurtit

Tükelda rabarber ja tõsta ahjuvormi, lisa kibuvitsaõielehed, vala juurde vahtrasiirup ja sega. Teises kausis näpi käte vahel ühtlaseks kaerahelbed, maapähklivõi, või, suhkur ja kaneel. Võid lisada veel tiba soola. Laota kaerahelbesegu rabarberi peale ja küpseta 200 kraadises ahjus umbes 15 minutit, kuni rabarber on pehme ja kaerahelbed krõbedad ning pisut kuldsema jume saanud.
Serveeri soojalt koos vanillijäätisega. Sobib söömiseks ka Kreeka jogurtiga, soovi korral võid jogurti maitsestada sutsukese vanillisuhkruga.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply