Blog, Koogid, Retseptid

Mustika leivatort

February 23, 2017

Homme on tähtis päev. Tõuseme vara, tõmbame masti armsa sini-must-valge ja teeme kiluvõileibu. Mõtiskleme vabaduse üle ja oleme tänulikud. Pisarateni liigutatud ja uhked oma maa ja rahva üle. Pidupäevale kohaselt peidame erimeelsused ja naeratame ka võhivõõrale vastutulijale. Korraks küsime, et kuhu see elevus siis argipäeval kaob? Aga ju see on nii seatud, et mõni päev on erilisem, kui teine ja mõni kohe ekstra eriline. Valmistugem siis väärikalt seda vastu võtma. Kui perenaine põlle enam kriitvalgeks tärgeldada ei jõua, ega lauahõbedat esinduslikku vormi nühkida ei jaksa. Või puuduvad need tänapäevasest majapidamisest sootuks. Siis ühe tordi sinistest mustikatest, mustast leivast ja valgest kodujuustust jõuab isegi veel pidupäeval kokku panna.

Ja ärge kilueibu unustage! Elagu eesti!

mustikatort-4


300 g musta leiba
2 sl tumedat muscovado suhkrut

400 g kodujuustu (toasoojana)
200 g valget šokolaadi
200 g mustikaid


Tõsta kodujuust vähemalt tund enne toatemperatuurile.
Purusta leib väikesteks tükkideks. Tahket leiba on kerge peenestada köögikombaini lõiketeraga, värsket leiba võib käte vahel peeneks pudistada. Rösti leiba kuival pannil koos suhkruga, kuni see pisut pruunistub ja karamelliseks muutub. Tõsta kõrvale jahtuma.

Sulata šokolaad veevannil või mikros. Sega toasooja kodujuustuga. Lisa umbes 100 g mustikatest kreemile ja sega kergete tõstetega nii, et segu jääb kirju.

Kata 20 cm läbimõõduga lahtikäiv koogivorm küpsetuspaberiga. Pane pool leivapurust vormi põhja ja suru kergelt. Tõsta peale mustikaid ja pool kreemist. Toimi samamoodi ka ülejäänud leivapuru ja kreemiga. Pinnale puista mustikaid ja soovi korral hakitud šokolaadi. Tõsta kook külmkappi vähemalt tunniks tahenema.mustikas-2

 

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply